Digitale entiteit

We zijn massaal online. Om te werken, te shoppen, te betalen, de gezondheidszorg te regelen, de belastingaangifte te doen, etc. We vertrouwen op deze digitale processen, maar is dat terecht?

Gegevensbescherming regelt de afscherming van iemands (persoonlijke) gegevens tegen onbevoegd gebruik. Onder gegevensbescherming kan een breed pallet aan beveiligingsopties worden geschaard. Met de toename van online transacties neemt de vraag naar een goede implementatie van digitale identiteit toe. Je wilt zekerheid dat je met de juiste persoon informatie uitwisselt of handelt.

Digitaal registreren, identificeren en autoriseren in een veilige en door alle betrokken partijen geaccepteerde omgeving, vergroot het vertrouwen. Inmiddels wordt online bijna overal om een digitale identiteit gevraagd. Het gevolg is dat we een hoeveelheid aan verschillende identiteiten gebruiken en moeten onthouden.

Toegang tot bankrekeningen zijn een van de meest bekende en vertrouwde identificatiemechanismen en daarmee betrouwbare digitale identiteiten. In Noorwegen en Zweden wordt deze digitale identiteit, bekend als de BankID, al breder ingezet. Dankzij de Betaalvereniging Nederland kunnen we ook in Nederland via onze bank inloggen bij webwinkels, overheidsinstanties of verzekeringsmaatschappijen.

De eerste pilots waarin je met de inlogmiddelen van jouw bank jezelf online kon identificeren bij een andere website, zijn medio 2016 van start gegaan. Zo kon je voor de belastingaangifte inloggen via de bank of zoals vanouds met DigiD. Iedere keer dat jouw bank de gegevens verstrekt t.b.v. identificatie of autorisatie, geef je expliciet toestemming. Daarbij geef je zelf aan welke informatie verstrekt mag worden. Zo kan de bank namens het ene bedrijf goedkeuring vragen voor het doorgeven van jouw naam en woonplaats en namens het andere bedrijf voor het doorgeven van meer.

Om meer te weten te komen over de achterliggende techniek en om in contact te komen met de Nederlandse fintech expert als het gaat om online betaal-, identificatie- en autorisatie software ontwikkeling op maat ( met het beste team van ervaren fintech software developers dat ik ken), hierbij de link naar het orginele artikel uit 2016 : www.maxcode.net/blog/digitale-identiteit/?lang=nl